Het Begint met Taal lanceert campagne 'Wil jij met mij in gesprek?'

ProfielfotoMark Molenaar November 14, 2018 884 keer bekeken 0 comments

Het Begint met Taal lanceert samen met 160 taalvrijwilligersorganisaties, waaronder de Haagse vrijwilligersorganisaties Taal aan Zee en Gilde SamenSpraak, de campagne 'Wil jij met mij in gesprek?'. Anderstaligen en Nederlands sprekenden gaan met elkaar in gesprek over hun passies.

Twee weken lang vraagt de koepelorganisatie aandacht voor de duizenden Mohanads, Beza’s, Erfans en Allaa’s die het maar niet lukt om met iemand in contact te komen of hun dromen na te jagen. Zij kunnen dat niet alleen. Stap uit je comfortzone en ga met iemand in gesprek die je anders niet zou ontmoeten.

Duizenden anderstaligen met een taalvraag

Op dit moment zijn er in Nederland meer dan 600.000 anderstaligen die door hun taalniveau onvoldoende mee kunnen doen in de samenleving. Zo heeft de in Syrië geboren Mohanad de droom om een eigen jeansmerk te beginnen. Eerst wil hij de Nederlandse taal beter beheersen. De in Iran geboren Erfan noemt taal de 'sleutel tot het leven in Nederland'.  Zij willen graag met iemand in gesprek zodat ze mensen leren kennen en beter Nederlands leren, maar kunnen dat niet alleen. Wil jij met hen in gesprek?

‘Wil jij met mij in gesprek?’pop-upwinkel

De campagne bestaat uit verhalen van anderstaligen die oproepen om in gesprek te gaan. Naast het delen van de verhalen opent Het Begint met Taal op 22, 23 en 24 november in Den Haag de 'Wil jij met mij in gesprek?' pop-upwinkel in de zaak van Omar Munie, waar autochtone Nederlands in gesprek kunnen met de anderstaligen uit de campagne. De in Somalië geboren ondernemer Omar Munie kwam als kind naar Nederland. Hij leerde de taal aan de keukentafel van zijn buurvrouw. Omar werd succesvol tassenontwerper. Hij stelt zijn pand ter beschikking voor de pop-up winkel. Omar Munie: 'Ik heb mijn droom kunnen waarmaken doordat ik in contact kwam met mensen die me verder hielpen en ik de kans kreeg een netwerk op te bouwen. Dat gun ik iedereen.'

Succesvolle campagne vorig jaar

'Wil jij met mij in gesprek?' is een vervolg op de campagne die Het Begint met Taal vorig jaar lanceerde. De video's, foto's en verhalen werden massaal gedeeld, omdat de video’s en verhalen van Jamal en anderen die meededen zo oprecht zijn. Ze laten zien hoe graag nieuwkomers willen meedoen, maar er mee worstelen om met anderen in contact te komen. Dat is pijnlijk om te zien. En roept veel mensen op om er iets aan te doen. Er kwamen massaal aanmeldingen van nieuwe taalvrijwilligers binnen.

Directeur Sylvia de Groot Heupner van Het Begint met Taal: “Taal oefenen is belangrijk voor het aanknopen van een gesprek of het vinden van werk en je thuis te voelen. Mensen realiseren zich vaak niet hoe moeilijk het is voor nieuwkomers om in contact te komen met Nederlandssprekenden. Integreren kun je niet alleen.”

Het Begint met Taal
Het Begint met Taal is het platform van  Nederlandse taalvrijwilligersorganisaties. Het Begint met Taal versterkt hen bij het slim organiseren van taalcoaching. Stichting Het Begint met Taal lanceert de campagne 'Wil jij met mij in gesprek?' samen met 15.000 vrijwillige taalcoaches en 28.000 anderstaligen in Nederland. Het Begint met Taal is lid van Vereniging NOV.

0  Comments

Hart voor vrijwillige inzet? Sluit aan!

Wij vragen alle organisaties die werken met en voor vrijwilligers om aan te sluiten. Met jullie stem krijgt vrijwillige inzet de plek die het verdient.

Lid worden

Aan het Platform Vrijwillige Inzet werken:Nederland FilantropielandLokale Fondsen NederlandMovisieSpectrum

Cookie settings