Vind de beste samenwerking: 3 tips van MDT-organisaties

ProfielfotoJoanne Wieringa 27-07-2020 1100 keer bekeken 0 reacties

Samen sta je sterker, ook bij het organiseren van MDT-projecten. Door samen te werken vul je elkaar aan, bijvoorbeeld voor werving of het organiseren van activiteiten. Je weet het, maar kun je de juiste 'match' ook vinden? Hoe zet je een succesvolle MDT-samenwerking op? Projectleiders Anne-Frieda Neijenhuis van Stagehuis Schilderswijk en Sandra van Lohuizen van de Reddingsbrigade, beide MDT-organisaties, delen hun tips.

Geneeskundestudenten van het Erasmus MC, een universitair medisch centrum in Rotterdam, gaven in de zomer van 2020 twee dagen gratis reanimatie- en EHBO-lessen aan jongeren uit de Haagse Schilderswijk. Dat is het resultaat van een samenwerking tussen MDT-organisaties Reddingsbrigade en Stagehuis Schilderswijk (School des Levens). Het klikte meteen: "Sandra snapte dat we niet voor kwantiteit, maar kwaliteit gingen. En het vormen van kleine groepen werkte voor beide organisaties goed" vertelt Anne-Frieda.

1. Doe mee aan (online) netwerkbijeenkomsten

Hoe kwamen de twee projectleiders met elkaar in contact? Anne-Frieda vertelt: "We deden allebei mee aan een online bijeenkomst die MDT organiseerde. Mijn oog viel op de chat, waar projectleiders tips en ideeën uitwisselden. Sandra postte een berichtje: wie weet er een goede locatie voor EHBO-trainingen? Ik zag meteen een link, want bij het Stagehuis zijn we altijd op zoek naar partners. En we hadden behoefte aan EHBO-trainingen voor 'onze' jongeren." De twee stapten over op e-mail en zetten binnen vijf minuten een Zoom-meeting op om het idee door te spreken.

Sandra tipt dan ook om andere projectleiders te ontmoeten op dit soort (online) bijeenkomsten: "Het uitwisselen van kennis en ervaring is belangrijk, ook tijdens de coronacrisis. Zo blijf je niet in je eigen bubbel zitten."

2. Laat jongeren elkaar ontmoeten

Geneeskundestudenten gaven de EHBO-training als onderdeel van hun MDT. Organisaties zullen herkennen dat het werven van jongeren soms een uitdaging is. En: hoe hou je jongeren drie uur lang geboeid? De combinatie geneeskundestudenten en scholieren bleek een gouden greep. Anne-Frieda: "Studenten voelen de taal en dynamiek van deze scholieren beter aan dan als daar een ouder iemand gaat staan. En deze studenten hadden we in een andere vorm nooit kunnen motiveren voor MDT."

Ga dus niet alleen op zoek naar verwante MDT-organisaties, maar laat ook jongeren onderling met elkaar kennismaken. Anne-Frieda organiseert dat zelf: "Bij een andere MDT op bezoek gaan, al is het maar één keer, is een hele ervaring. En het kan een bijzondere ontmoeting opleveren." Sandra vult aan: "Laat jongeren elkaars project eens ervaren. Nuttig en stimulerend."

3. Bereid een concrete vraag voor

Ideeën heeft iedereen. Maar ze gaan pas stromen als je ze uitspreekt. En dan kun je maar beter concreet zijn, legt Anne-Frieda uit: "Online kun je heel duidelijk zien wat iedere organisatie doet. Zorg dat je goed weet wat je organisatie te bieden heeft. Dat kan ook een netwerk zijn, of een bepaalde werkwijze. Vervolgens moet je soms een beetje brutaal zijn: plan een kennismaking en vertel waar je mee bezig bent. Het kost je misschien een uur. Dat kan je, zoals bij ons, direct iets opleveren, of je hebt een zaadje geplant voor over een paar jaar."

Heb je eenmaal contact, zorg dan dat je snel reageert en flexibel bent. Sandra: "Met de mentaliteit 'we gaan het gewoon doen' kom je verder. Soms moet je een datum vastleggen, ook al heb je nog geen locatie of een exact aantal mensen. Dan staat die maar in de agenda en kun je snel schakelen."

Kom in contact met andere MDT-projectleiders

De mooie samenwerkingen liggen voor het oprapen. Wist je dat MDT een 300+ leden tellende LinkedIn-groep heeft? Daar kun je je vraag of idee delen of reageren op oproepjes van andere projectleiders. Andere (samenwerkings)vragen? MDT denkt graag met je mee. Stuur ons een mail en we gaan met je in gesprek.  

Bron: www.doemeemetmdt.nl

0  reacties

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen