Relativering: veerkracht is groot

ProfielfotoJan de Rond 08-06-2021 1922 keer bekeken 2 reacties

Op deze website verscheen op 2 juni een bericht met als kop “Corona-jaar 2020 desastreus voor deelname aan het vrijwilligerswerk”. Een spectaculaire kop, maar geeft het weer wat er aan de hand is? Zeker niet.

Zeker niet en kijken naar de deelname aan vrijwilligerswerk is slecht één van de manieren om naar dit Nederlandse fenomeen te kijken.

De deelname aan vrijwilligerswerk in coronatijd is natuurlijk laag want sociaal contact en dus ook vrijwilligerswerk was door maatregelen nagenoeg onmogelijk. Het is alsof je verbaasd uitroept dat er minder water uit de kraan komt nadat je de kraan half dicht hebt gedraaid. In ’s-Hertogenbosch, de gemeente met de hoogste vrijwilligersparticipatie van Zuid-Nederland (Zeeland, Brabant, Limburg), komen wij samen met de Erasmus Universiteit tot heel andere (voorlopige) conclusies op basis van ons onderzoekstraject onder 1.060 organisaties.

Veerkracht is groot

Ondanks, of misschien wel dankzij, de coronacrisis blijkt de veerkracht van het gemeenschapsleven in ’s-Hertogenbosch groot te zijn. Dit is een van de conclusies uit de derde ronde van het onderzoekstraject naar de effecten van de coronacrisis. Het Meldpunt Lokale Organisaties 's-Hertogenbosch werkt voor dit onderzoek samen met de Erasmus Universiteit Rotterdam School of Management.

Eva Duin Msc, Erasmus Universiteit Rotterdam: “De verwachtingen zijn over het algemeen positief in vergelijking met september 2020. Met uitzonderingen heeft nog een groot gedeelte van de organisaties vertrouwen in bijvoorbeeld continuïteit, inkomsten en medewerkers (personeel en vrijwilligers).” Niet alle sectoren zijn optimistisch, vooral organisaties in de sectoren Kunst & Cultuur, Recreatie en Sport zijn onzeker over hun voortbestaan en klandizie.

Prof. dr. Lucas Meijs, Erasmus Universiteit Rotterdam: “De veerkracht is gewoon groot. Er is geen paniek met betrekking tot vrijwilligers. Daar is ook geen theoretische redenering voor te maken, behalve dat wellicht veranderende gewoonten een rol zouden kunnen spelen. Het organisatie sentiment deint mee met het algemene corona sentiment. Dat zie je sterk in de cultuursector dat langer dicht moet blijven dan bijvoorbeeld de sport.”

Jan de Rond, Goede Doelen ’s-Hertogenbosch: “Door de coronacrisis is de veerkracht van de samenleving en het gemeenschapsleven voor het eerst sinds lange tijd op de proef gesteld. Met dit onderzoek verzamelen we een grote hoeveelheid data en informatie waar lokale beleidsmakers en beslissers gebruik van kunnen maken, én kunnen besturen van organisaties zich vergelijken met collega organisaties uit dezelfde sector.”

De tot nu toe verzamelde gegevens zijn voor de hele gemeenschap ’s-Hertogenbosch en voor 10 verschillende sectoren gerubriceerd en geanalyseerd (belangenbehartiging, buurt & wijk, kerk & levensbeschouwing, kunst & cultuur, milieu/natuur & dieren, onderwijs & onderzoek, recreatie, sociaal & maatschappelijk, sport en zorg).

Het onderzoekstraject startte in april 2020 met een quickscan onder 100 organisaties, waarna in mei en september 2020 de eerste en tweede onderzoeksronden zijn gehouden onder 1.060 organisaties. In maart 2021 volgde de derde ronde en aanstaande september zal de vierde en laatste ronde van het onderzoekstraject worden gehouden.

Meldpunt Lokale Organisaties 's-Hertogenbosch
Het Meldpunt Lokale Organisaties ’s-Hertogenbosch is een initiatief van Jan de Rond. Voor het meldpunt en het onderzoek werken Vrijwilligersnetwerk Galant, S-PORT, Platform CultuurBosch, Mooi zo Goed zo en Goede Doelen ’s-Hertogenbosch samen met de Erasmus Universiteit Rotterdam.

2  reacties

Mark Molenaar 08-06-21 om 9:33

Mooi tegengeluid Jan de Rond en ​​​Lucas Meijs! Het artikel met de CBS-cijfers kunnen de lezers hier vinden.  We hopen dat 2021 en vooral de jaren erna weer net zo fantastisch worden als de jaren ervoor, hoewel Joost van Alkemade ook een ontwikkeling schetst die al langer gaande is... Ik weet dat ook Ruud Herder van Team Vrijwillig in Alkmaar en omstreken en Rob De Jong van Deventer Doet meer onderzoek hebben gedaan, maar het zal op meer plekken gebeuren.

Joost van Alkemade 08-06-21 om 9:30

Mooie reactie als balans in de alarmbel over de deelname in coronatijd van vrijwilligers aan de ene kant en de relativering van de veerkracht aan de andere kant. Met deze twee perspectieven alleen en met algemene percentages  voor het hele vrijwilligerswerk komt de verscheidenheid en diversiteit van het vrijwilligerswerk onvoldoende in beeld. Uit het onderzoek in Den Bosch wordt wel de cultuur- en sportsector met meer impact door corona benoemd. 
Zelf ben ik nieuwsgierig naar de werkelijkheid zoals die zich na de zomer gaat ontvouwen. Corona kan soms te gemakkelijk de reden of het externe motief zijn waarom iets terugvalt, terwijl de beweging ook daarvoor al was waar te nemen. Bijvoorbeeld de moeite om bestuurs- en verantwoordelijke substantiele vrijwilligerstaken in te vullen, was er al voor Corona. Maar een terugval van de inzet van medewerkersvrijwilligerswerk vanuit het bedrijfsleven van soms meer dan 75 % is wel duidelijk toeteschrijven aan de pandemie. 

Een gewortelde verenging als de Zonnebloem geeft het signaal dat door de (afgedwongen) digitalisering een deel van hun oudere bestuursleden daarop afhaakten, maar er juist een groter aantal meer jongere, meer digitaal vaardige mensen opstonden en de taak op deze wijze aantrekkelijker en laagdrempeliger ervaren. Welke ontwikkelingen zijn op een goede manier te duiden? 
De uitkomsten van het onderzoek in Den Bosch smaken naar meer en verder!  Zijn er ook in andere gemeenten vergelijkbare onderzoeken die lopen?  Ik ben benieuwd! 

Joost 

 

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen