Met deze erkenning beloont de jury hun voortdurende inzet, toewijding en positieve impact op de samenleving. Deze overwinning is een belangrijke mijlpaal voor DWH Delft, dat eerder dit jaar nog te maken had met verbranding van hun regenboogvlag.
Het incident met de verbrande vlag onderstreept waarom DWH en soortgelijke vrijwilligersorganisaties een belangrijk rol hebben te vervullen in onze maatschappij. Net als in ook andere delen van Europa en de wereld, is de vrijheid om jezelf te kunnen zijn niet vanzelfsprekend. Het je publiekelijk inzetten als vrijwilliger kan zelfs gevaarlijk zijn. DWH heeft aangrijpende verhalen te vertellen. Verhalen over iedereen die zich bij hen thuis kan voelen als lid van de LHBTI+-gemeenschap, maar ook over hoe ze de hele samenleving hierin proberen te betrekken door bijvoorbeeld voorlichting, bewustwordingscampagnes en sociale evenementen.
Jury onder de indruk van 'tweede thuis'
De impact van hun werk reikt verder dan alleen Delft en hun inzet is een inspiratiebron voor anderen die streven naar een inclusievere samenleving. Juryvoorzitter Max van Tongeren: “Een echt mooie, aansprekende en verwelkomende organisatie die voor mensen van de LHBT+ gemeenschap een tweede, veilige thuis weet te creëren. In een samenleving die nog altijd niet is ingericht op meer dan twee verschillende gender identiteiten is dit een nodig initiatief dat ter inspiratie kan dienen voor andere dorpen en steden.”
DWH Delft is vereerd met de erkenning die de Nationale Vrijwilligersprijzen 2023 met zich meebrengt. Dante Pelk, woordvoerder bij DWH Delft: “Deze prijs is een helemooie erkenning voor het werk wat we doen en de mensen die zich zo hard inzetten. Met zoveel toewijding helpen alle vrijwilligers mee aan de vooruitgang die is geboekt in het maken van een fijnere wereld voor de LHBTI+ gemeenschap”.
Vijf tweede plaatsen, allemaal winnaars
Naast DWH Delft zijn nog vijf andere vrijwilligersorganisaties erkend voor hun aangrijpende verhaal. Zij ontvangen voor hun verhaal elk de tweede prijs van 2.000 euro. Hun verhalen vertellen waarom het werk van vrijwilligers onmisbaar is op vele maatschappelijke thema's. Stichting Himilo vertelt hoe ze de taalkloof tussen Somalische ouders en hun eigen kinderen dichten; een probleem tussen generaties bij meer etnische minderheden. Stichting Met je Hart Geertruidenberg biedt soelaas voor de vaak schrijnende eenzaamheid bij ouderen die de mensen om hen heen kwijtraken. Hospice de Luwte laat als geen ander zien dat vrijwilligers met hun unieke eigenschappen het mogelijk maken dat mensen waardig kunnen sterven, iets wat in een vergrijzende samenleving steeds harder nodig is. De Thuisgevers geven onderdak aan asielzoekers waar overheid en markt dat niet kunnen. Kringloop De Doorsluizer geeft spullen, maar vooral mensen een tweede of derde kans. Al deze winnaars doen hun werk op verschillende maatschappelijk onderwerpen als integratie, eenzaamheid, palliatieve zorg en gemeenschapsopbouw. Ze vertellen alles over hun onmisbaarheid.
Documentaire THUIS
Tijdens de uitreiking is het werk van de zes winnaars in het licht gezet met een indrukwekkende documentaire, ‘Thuis’, over hoe vrijwilligers een thuis creëren voor de ander en zichzelf. Deze documentaire is exclusief vertoond tijdens de uitreiking, maar nu ook online te zien via YouTube.
Naast deze hoofdprijswinnaars waren er nog 80 winnaars van de derde prijs van € 750,-.
Vereniging NOV feliciteert als organisator van de Nationale Vrijwilligersprijzen alle winnaars en prijst hun toewijding aan het creëren van positieve verandering in de samenleving.
Bekijk alle deelnemers en genomineerden op www.vrijwilligersprijzen.nl !