#100verhalen: Xavi – voetballen voor veiligheid

1192 keer bekeken 0 reacties

In Amsterdam Zuidoost is het levendig: veel mensen op straat, winkels, lekker multicultureel. Helaas zijn er ook geregeld geweldsincidenten. Xavi kan het weten, want hij woont er. Omdat hij vindt dat iedereen zich veilig moeten voelen in de wijk, heeft hij zelf een balletje aan het rollen gebracht.

Na school is de dertienjarige Xavi Dors vijf keer per week te vinden bij Dreamteam Academy, een voetbalschool voor jonge talenten. Daarnaast is hij veel buiten, net als veel andere kinderen in de wijk. Er wordt getennist, gebasketbald, gevoetbald, tikkertje gespeeld en natuurlijk een beetje rondgehangen en gekletst. Toen er in een week tijd drie steekpartijen waren en hij zich onveilig voelde in zijn eigen buurt, besloot hij dat het tijd was voor actie.

Zelf meedenken

Hij heeft de betrokkenheid in de wijk niet van een vreemde. Zowel zijn vader als moeder zijn actieve buurtbewoners. Het buurtteam, jongerencoaching, clubjes leiden, voedselpakketten uitdelen: ze doen het allemaal. Toen Xavi na een zoveelste geweldsincident aangaf iets te willen doen in de wijk en aan zijn ouders vroeg wat hij kon doen, draaide zijn vader de vraag om: wat wil jij doen? “Ik kwam toen op het idee om voetbaltoernooien te gaan organiseren voor de jongens en meiden in de buurt.” Zijn vader hielp mee een stichting op te richten: Voetballen voor Veiligheid werd het. “Als je samen speelt, heb je in elk geval geen tijd voor kattenkwaad”, beredeneerde Xavi.
De toernooidagen en clinics bevallen goed. “De jongeren vinden het leuk en er ontstaan verbindingen. Naast sporten is er ook altijd een thema. Zo hadden we het een keer over veiligheid en kwam de politie langs om het een en ander te vertellen en een balletje mee te trappen. Een andere keer waren de scheidsrechters oudere jongeren uit de wijk, die wat vertelden over dingen ze hadden meegemaakt. We hebben het ook over bodyshaming gehad en bedenken steeds weer nieuwe dingen waarmee kinderen en jongeren bezig zijn. We laten ze ook meedenken, dat is belangrijk, dan kunnen ze zelf kiezen waar we het over gaan hebben.”

Een goede mindset

Niet alleen zorgt Xavi met het voetballen voor de jongeren, ook de ouders en andere wijkbewoners zijn betrokken. Er wordt gekookt en gegeten, muziek gemaakt en samen opgeruimd. Het bestuur van de stichting wordt ook gerund door ouders, zoals zijn eigen vader.
De ouders van Xavi zijn trots op hun creatieve denker en vinden dat hij een goede mindset en probleemoplossend vermogen heeft. Ze helpen hem graag, maar laten de regie over aan hun zoon en zijn vrienden Tyron, Darren en Silvano, die samen de harde kern vormen. De jongens vergaderen maandelijks. “We bedenken nieuwe activiteiten en thema’s en regelen van alles.” Shirtjes veilen voor het goede doel, bekende voetballers uitnodigen, laat het maar aan deze jongens over. Voor Xavi is het inmiddels hartstikke normaal dat hij bezig is met Voetballen voor Veiligheid. “Het geeft een fijn gevoel om me ervoor in te zetten, ik voel me op mijn gemak.” Over tien jaar wil hij profvoetballer zijn en de stichting internationaal actief hebben. Met zo’n ambitieuze aanpakker als deze gast, een Young Impact Award op zak en optredens in het Jeugdjournaal en Klokhuis kun je haast niet eens over een jongensdroom spreken. Xavi gaat het vast gewoon waarmaken.

Foto: Richard Mouw

Ben je geïnspireerd en wil je weten hoe jij je vrijwillig in kunt zetten? Bekijk de mogelijkheden via vrijwilligerswerk.nl.
> Meer info over vrijwilligerswerk in Amsterdam.
> Lees meer over Stichting Voetballen voor Veiligheid.

0  reacties

Partners:     Movisie

Cookie-instellingen